CSSP-E-NEPZENE-2019-0340 Pályázati beszámoló

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Csoóri Sándor Alap által támogatott CSSP-E-NEPZENE-2019-0340 azonosítószámú egyedi támogatású program beszámolója.

Hangszer, hangfelvétel valamint gyűjtési eszköz támogatás Szeged környéki fiatal népzenészek részére.

A program nem titkolt célja volt, hogy a Vajdaság mellett Szeged környékén is jobban be tudjon indulni a tamburazenei játék, zenekarok tudjanak alakulni. A támogatottak körét mindenképp szeretnénk kibővíteni a Szeged környéki települések (pl. Üllés, Mórahalom, Pusztaszer, Zsombó, Hódmezővásárhely, Makó) fiataljaira is, hiszen az egyesület aktív kapcsolatot tart fent ezen települések népzenei és néptáncos közegével is. Ez a programterv részben megvalósult - a Cuháré Kulturális Közhasznú Egyesület egy fiatal tamburazenekart is meg tudott hívni táncházba muzsikálni.

A pályázati célokat folyamatában rendszeresen módosítani kellett a Covid helyzet aktuális állása miatt. A hangszerek beszerzési folyamata lassabb és drágább lett a hangszerkészítők alapanyaghiánya miatt, így a tamburák esetében a használt hangszerek vásárlása vált ésszerűbbé. A csellótambura esetében egy Matak hangszerre esett a választás, amely az egyik legjobb minőségű és ár-érték arányú hangszer a piacon. A tamburabőgő esetén pedig egy átalakított hangszert sikerült beszerezni. 

A stúdiófelvételre szánt összegekből egy 2022 januárjában a Zeneakadémia szakmai támogatásával megjelenő kottás kiadvány – A barcasági borica tánc zenéje - komplex multimédiás melléklete, el, modern QR-kódos rendszerrel megtámogatott dallamgyűjteménnyel együtt. A kiadvány kéziratának elkészülését a Cuháré Kulturális Egyesület egy korábbi NKA pályázati forrásból finanszírozta 2019-ben. Az intézményes kobozoktatásnak, az autodidakta hangszertanulóknak, valamint a barcasági hagyományörzőknek is fontos és könnyen használható forrásanyaga lesz ez a könyv, amely remélhetőleg ezt a perifériára szorult magyar tájegységet is ismertebbé teheti majd a nagyközönség számára. Az V. Kobzos nap Erdélyben és Moldvában konferenciasorozat és népzenei gyűjtőút keretében kerültek először használatba a pályázat keretében beszerzett Zoom hangrögzítő eszközök 2021 szeptemberében, ahol a gyűjtési interjúk elkészítését könnyítették meg.

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Csoóri Sándor Alap.

       

 

2022. szeptember 1